Monday, November 9, 2009
Op de koffie bij CNN
Niet in New York, Washington DC of LA, maar wel in Atlanta ('Hotlanta' in de zomer) bevindt zich het hoofdkwartier van nieuwszender CNN. Ergens tussen de sportstadia die indertijd werden opgetrokken voor de Olymische Spelen van 1996. Het is daar waar ik momenteel ben, op uitnodiging van IBM ISS die een media & analyst tour organiseren. Gisterenmorgen, de dag voor de eigenlijke conferentie, waren we te gast bij CNN die ons een rondleiding gaf. Enkele cijfers:
- CNN International, de zender die wij thuis ontvangen, bereikt dagelijks bijna een kwart miljard gezinnen. Voor CNN Domestic, de Amerikaanse zender met overigens een pak meer advertising, zijn dat er 90 miljoen.
- Ongeveer tweederde van de uitzendingen die wij op televisie zien, zijn ook echt live. Dat is overigens telkens te zien aan de ‘CNN Live’ indicatie onderaan het scherm. Al, zo voegde men er snel aan toe toen ik de vraag stelde, staat men altijd klaar om in te breken met (live) breaking news.
- CNN begon in 1980, maar de internationale uitzendingen pas in 1985. Die waren overigens eerst te zien in hotelketens vooraleer ze de huiskamer bereikten.
- Op het hoofdkantoor in Atlanta werken 1.500 mensen, waarvan 250 voor nieuwssite CNN.com.
- Anchors worden gemiddeld vier uur vóór hun uitzending verwacht. Na elk programma volgt er ook een ‘post mortem’-vergadering om de uitzending te evalueren.
- Een doorsnee CNN verhaal heeft 5 faces of approval. In volgorde van goedkeuring: editor assignment, writer, producer, editor en tenslotte dan nog de beruchte ‘row’, een speciaal comité dat alle journalistieke en legale aspecten van een verhaal bekijken. Eigenlijk is er nog een zesde stap: de executive producer. Bij breaking news worden deze stappen echter al snel overgeslagen.
- Een camera in de studio kost 300.000 dollar. De machines zijn zo duur, omdat ze volledig robot gestuurd zijn.
- De anchor dame die een uitzending opnam, toen wij in de controlekamer te gast waren, had één bus haarlak naast haar die ze zelf regelmatig gebruikte.
- Tijdens ons bezoek mochten geen foto’s worden genomen. De security man, die de hele tijd meeliep was daar best duidelijk in, en keek geregeld boos in mijn richting. Drie ‘illegale’ foto’s heb ik genomen, waarvan eentje van mezelf in de reuzengrote C van CNN voor het gebouw. Net voor de security agent ingreep en naar mij toe begon te lopen.