Internet is de vrijstaat der ultieme transparantie. Ter voorbereiding van het Tori Amos-concert kan ik de setlist van haar concert van eerder deze maand op het Bonnaroo Festival te Manchester (TN, USA), overigens het eerste in deze Tour, embedden via het onvolprezen setlist.fm.
Overigens staat het hele concert uit Manchester (VS) integraal op internet. Een promo van 10 seconden in het begin moet u er maar bij nemen. Een mens kan niet alles hebben.
Bij elke van de 64 wedstrijden op deze wereldbeker worden (zie onder) op zijn minst 29 camera's ingezet. Dat zijn er drie meer dan bij het WK 2006 in Duitsland. In totaal worden er overigens 31 interviewstudio's en 50 retransmissiestudio's gebouwd over het ganse land.
Technologie rond het veld is er dus in overvloed. Maar op het veld houdt men nog altijd vast aan de goede oude scheidsrechter en zijn team. Terwijl een (relatief) simpele chip in de bal al veel onheil (en onrecht) zou kunnen besparen. Een bal die al dan niet over de lijn gaat, is namelijk (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een strafschop) weinig voor interpretatie vatbaar.
Over de titel van het onderwerp, en dus ook van het seminarie, was nog wel wat discussie. Maar het thema leeft wel. Getuige daarvan het seminarie/studiedag in de Business Meets IT reeks over 'Het Nieuwe Werken'; waar ik donderdag zelf dagvoorzitter was en ook twee presentaties voor verzorgde. Hieronder enkele cijfers:
37 procent gebruikt flexdesk In één jaar tijd is het aantal bedrijven met een flexibel bureaubeleid gestegen naar 37 procent.
42 procent meer hotspotgebruik Mensen werken niet enkel op kantoor, maar ook onderweg. Doordat de locatie van het hoofdkantoor heel strategisch wordt gekozen, hoeven bedrijven en werknemers minder een beroep te doen op zogenaamde satellietkantoren. Een fenomeen dat in ons land overigens nooit echt is doorgebroken.
52 procent werkt af en toe thuis Ook thuiswerken raakt steeds meer ingeburgerd. Meer dan de helft van de kantoorwerkers werkt af en toe thuis. Vorig jaar was dat nog 48 procent, waarmee we dus de psychologische drempel van 50 procent hebben overschreden.
Bierbrouwer AB Inbev stelde, naar aanleiding van de wereldbeker, een ambitieus project voor: The Bud House, naar WK-sponsor Budweiser. Het gaat om een online televisiekanaal qa waarop in de loop van het toernooi wordt uitgezonden. Tweeëndertig uitverkoren voetbalfans, eentje uit elk deelnemend land, zullen het toernooi volgen vanuit een huis in Kaapstad. Iedereen zal hun ervaringen kunnen volgen via de website en YouTube.
Het wordt een afvalrace à la Big Brother, met opdrachten en wedstrijden. De deelnemers zullen wel niet gevangen zitten in het huis, maar gaan ook Zuid-Afrika verkennen. Elke deelnemer zal via Twitter en Facebook in de eigen taal communiceren, klinkt het bij Budweiser.
Toch lijkt de hype nog niet overal te zijn losgebarsten. Zo heeft de Nederlandse bewoonster van het Bud House nog maar een vijftigtal volgers op Twitter. Al is haar Facebook-pagina wel iets levendiger. Maar in vergelijking met de Oranje-gekte blijft het nog redelijk beperkt.