Bovenstaande beelden zijn er van de Smart Business Awards op 25 juni 2015. Prins Laurent uitnodigen op de Smart Business Awards bleek niet zo’n probleem. Google, de partij die de prijs overhandigd kreeg, tot bij u krijgen, bleek een ander paar mouwen.
Even de achtergrond situeren. Prins Laurent reed zelf naar Antwerpen om een award te overhandigen. Het is de vraag die elke organisator van een of ander event, zoals een award verkiezing, zich stelt: hoe krijgt u een hooggeplaatste gast zoals een minister of lid van de koninklijke familie zover dat ze u vereren met een bezoek?
In het geval van de Smart Business Awards opperde ik voor een Green IT award, en dan is de link met het koningshuis, en meer bepaald Prins Laurent logisch. Duurzaamheid is een thema waar de prins zich mee profileert. Eén e-mail naar de stichting van de Prins met een duidelijke motivatie bleek voldoende.
Onze mail werd een week later beantwoord met een papieren brief met als afzender uitsluitend: Paleis, Brussel. De collega keek even vreemd op bij het overhandigen van de enveloppe. In die brief viel te lezen dat de prins de uitnodiging in overweging nam.
Twee weken later kwam de uiteindelijke bevestiging via mail. Daarna nog enkele richtlijnen van zijn secretaris, maar zeker geen uitgebreid protocol. Laat staan een escorte of delegatie. De prins zou helemaal alleen komen, wat uiteindelijk ook effectief gebeurde. So far, so good.
Geheim
Toen de koninklijke bevestiging binnenkwam was Google, de winnaar van de award al lang gecontacteerd. Zij waren bovendien ook voor twee andere categorieën genomineerd. Maar het bedrijf gaf eerst niet thuis.
E-mails van Smart Business collega’s bleven onbeantwoord. Toen een collega-journalist van ZDNet – in de marge van de persconferentie van het nieuwe datacenter te Bergen – de uitnodiging in herinnering bracht, was de reactie eerder lauwtjes.
De week ervoor hadden we overigens al gezocht naar het telefoonnummer van het Google-hoofdwartier in ons land. Dat bleek niet zo makkelijk te vinden. En we mailden onze uitnodiging in eigen naam naar de Belgische CEO van Google. Tevergeefs tot dusver.
De Nederlandse communications & public affairs manager van Google hoorde bij haar collega’s rond of iemand de award show wilde bijwonen, maar bevestiging bleef uit.
Ook toen ik als hoofdredacteur van Smart Business belde en alles nog eens uit de doeken deed (en het nog eens allemaal op mail zette) bleek er niet meteen schot in de zaak te komen. Dat Google waarschijnlijk in de prijzen zou vallen, werd toen al meegegeven. Dat is al meer dan gebruikelijk, want we proberen het uiteindelijke resultaat zo goed mogelijk geheim te houden.
Overigens: zo goed als alle IT-bedrijven die we gecontacteerd hadden voor onze awards, kwamen graag en vrijwel meteen. Waarschijnlijk omdat ze het gewoon een eer vonden om genomineerd te zijn.
Troefkaart
Op donderdag (zes uur vóór de uitreiking) zag het er slecht uit toen we de communications manager nogmaals aan de lijn kregen. “U wil niet weten voor hoeveel award uitreikingen wij worden uitgenodigd”, klonk het laconiek.
Op dat moment moet je de laatste troefkaart uitspelen. En vertellen dat ene Prins Laurent om 20.15 uur een award zou uitreiken aan Google, en dat het niet alleen voor ons maar zeker voor Google uiterst genant zou zijn àls daar niemand van het bedrijf zou staan. De prins met een award en niemand van Google, stel je voor. Dat er ook royalty pers aanwezig zou zijn, en dat zo’n gebeurtenis (met enige zin voor overdrijving) wereldnieuws zou zijn.
Toen begon het bij Google te dagen. “U verstrekt mij totaal nieuwe informatie” reageerde de woordvoerster een tikkeltje gepikeerd. Onze repliek “Don’t be evil en stuur aub iemand”, viel al helemaal niet in goede aarde.
Maar uiteindelijk deed ze wel wat elke (goede) woordvoerster zou doen. Ze begon rond te bellen in haar eigen organisatie. Intussen volgden we een alternatief parcours.
Ik had als hoofdredacteur via relaties het gsm-nummer van de CEO van Google België te pakken gekregen, maar eindige daar op de voicemail (e-mailadres en gsm-nummer van de Google België-baas wilde de woordvoerster niet geven). De CEO belde overigens nooit terug.
Uiteindelijk kregen we de bevestiging dat Google één iemand zou afvaardigen en kregen we – twee uur vóór de uitreiking – die Google-persoon ook aan de lijn. Uiteindelijk stond hij rond 20.30 uur op het podium naast de prins.
Eind goed al goed. Ook de woordvoerster leek ons opgelucht, want de ochtend nadien mailde ze vriendelijk terug: “Aan de verslagen op Twitter te zien was het een groot succes, proficiat! ”
Moraal van het verhaal: wenst u iemand van Google op een van uw events? Argumenteer het erg goed en blijf aandringen. Al kan u ook altijd met een prins komen aandraven.