Tuesday, October 7, 2008

State of Denial

Iedereen kent wel wat historische ontkenningen zoals 'I did not have sex with that woman, miss Lewinsky' en 'There are no weapons of mass destruction in Iraq'.

Ik denk dan altijd: in de oorlog en in de liefde is alles toegestaan.

Vorige week kwam ik er nog eentje tegen die goed is voor de eeuwigheid. Een bericht in mijn mailbox. Enkele dagen voor dat ik mijn IJslandse spaarrekening 'Kaupthing Edge' afsloot. Bij een Q&A over de toestand van de banksector in dat land staat letterlijk op de Kaupthing-site dat 'de IJslandse economie niet op de rand van de afgrond staat' en (en nu komt het) dat 'de IJslandse staat bijna schuldenvrij is.'

Nu begrijp ik best dat Kaupthing de onheilsberichten in de media wat wil nuanceren, wat uiteraard hun goed recht is. Maar dit staat wel loodrecht op de rampscenario's die de laatste dagen vanuit het hoge Noorden komen overwaaien. Dit lijkt me, beste mensen, eerder het understatement van het jaar.

Toch verlaat ik hen met pijn in het hart, en schrijf mijn weinige spaargeld over naar een andere rekening. Ik heb altijd een boontje voor zo'n underdog-bedrijf als deze. Ben ook steeds erg tevreden geweest van Kaupthing Edge. Een heel soepele internetrekening met een erg slimme authenticatie: een code die naar je gsm wordt gestuurd. Ben je eindelijk verlost van al die bakjes die elke bank meegeeft. Het systeem met de SMS heeft altijd goed gewerkt. Maar toch: vaarwel Kaupthing.

Jammer voor de sympathieke bank en het al even sympathieke eiland, dat ik al twee maal kon bezoeken. Maar we leven nu eenmaal in tijden van oorlog.


Update: 09/10: Kaupthing bevriest zijn tegoeden in ons land. Op de site krijg ik deze boodschap (zie onder). Ik kan wel nog mijn rekeningstanden zien, maar geen geld overschrijven. Gelukkig was dat geld al drie dagen ervoor vertrokken. Bij de IJslandse bank hebben ze de klanten in het ootje genomen.

Update: 14/10: Ik hoorde van iemand die twee dagen later zijn geld had overschreven dat het effectief vàn de Kaupthing-rekening was gegaan, maar nog niet op de andere rekening staat. Het situeert zich ergens in cyberspace.