Tuesday, June 2, 2009

Op zoek naar gespannen politici


Software die politieke debatten analyseert. In de VS bestaat het al langer, en zondagavond werd het ook in ons land toegepast. Het waren de mensen van Information Builders, zelf in de studio van het Groot Debat op televisiezender één aanwezig, die er voor zorgden.


Dit type software, business intelligence in het jargon, is klassiek in gebruik voor de analyse van bedrijfsdata, zoals het detecteren van interessante klantenopportuniteiten. Maar wordt ook voor minder voor de hand liggende zaken aangewend. Zoals bij tactiekbespreking bij voetbalkampioenschappen en nu dus ook in verkiezingscampagnes. Al moet gezegd worden dat het in ons land ook al bij de verkiezingen van 2007 werd aangewend.


Op het eerste zicht gaf Information Builders geen conclusies om van achterover te vallen. Dat Bart De Wever zelden lacht, wisten we al. Net zoals Filip De Winter vaak tracht te scoren met oneliners en metaforen ('De Vlaamse Regering is geen klasserestaurant maar een frituur'). En dat Geert Lambert van SLP zich het meest naar de opponent wendde, konden we vermoeden. De man heeft ook een huizenhoge kiesdrempel te overschrijden en dus niks te verliezen.

Van Dirk Van Mechelen kregen we enkele weetjes. Zo was zijn vader slager en heeft Dirk twee autistische kinderen in de familie, weten we nu. Van Mechelen was, volgens Information Builders, in het debat dan ook de kampioen van de persoonlijke anekdotes. Maar ook dat merkten we al.

Meest opvallend waren misschien nog de cijfers die uittredend Minister-President Kris Peeters op zijn 'Groot Debat'-rapport kreeg. Peeters onderbrak, volgens de software, het meest zijn gesprekspartners, gesticuleerde het meest van allemaal en antwoorde van alle politici het minst op de vraag van de interviewer. Ook al (en daar moeten we eerlijk in zijn) kwam Peeters van alle politici veruit het meest in beeld, wat uiteraard een invloed had op het eindrapport van Information Builders. Toch kreeg Peeters bij de nabespreking op Canvas de stempel van de 'meest gespannen' politicus van de avond. 'Krampachtiger dan normaal', zo klonk het. De manier waarop de man zijn tong moest wentelen om toch maar te zeggen dat verkoop van Fortis zowel een slecht als wel een goed idee was, gold hierbij als illustratie. Een mens zou voor minder gespannen en krampachtig raken.