Friday, June 17, 2011

Gevaar voor virtueel Heizeldrama


Als eerste land in Europa heeft Duitsland een centrum voor cyberdefensie. "Volgens Thomas de Maiziere, Duits minister van binnenlandse zaken, wordt elke twee seconden een cyberaanval uitgevoerd op Duitsland. Het netwerk van de Duitse regering wordt vier tot vijf keer per dag aangevallen." In de VS of het Verenigd Koninkrijk is er ook al zo'n gecentraliseerde instantie.

Ons land heeft geen gecoördineerde aanpak tegen cyberdefensie, vertelde ik vandaag op Radio1. Onze aanpak is erg versnipperd. Er is in ons land niet echt iemand of een instantie verantwoordelijk voor cyberdefensie. Dat zit verdeeld over instanties als de politie, Fedict, Justitie of Economische Zaken. Want als er zich een incident voordoet moet er nu eenmaal snel en gecoördineerd worden opgetreden. Het gevaar voor virtueel Heizeldrama dreigt.

Zo’n incident is niet uitgesloten. Toen in 2007 Estland door Russische hackers aanvallen werden uitgevoerd op kritische infrastructuren, moest de plaatselijke overheid snel handelen en hebben ze beslist om alle dataverkeer van en naar het buitenland te blokkeren. Hun economie ging enkele dagen op waakvlam