Thursday, November 16, 2017

Mobiel betalen, kan jij het nog volgen?

Met de nfc-app van Bancontact en de verwachte komst van Apple Pay zit mobiel betalen in ons land in een stroomversnelling. Terwijl er al betaalapps als Paconiq en Seqr bestaan. Kan jij nog volgen? Ik bracht er een bijdrage over in 'De Wereld Vandaag' en schreef erover voor Computable.

Een wildgroei van betaaloplossingen. Die vinden we vandaag terug in ons land. Met initiatieven van banken (ING, BNP,…), payment service providers (zoals Bancontact), technologiereuzen (Google, Apple) en techbedrijven (SEQR). Allemaal willen ze het heft in handen nemen. Met deze initiatieven tot gevolg. Wij wikken en wegen.

1. nfc-app van Bancontact

Een belangrijke zet in het verhaal rond mobiel betalen in België: Bancontact heeft zijn mobiele app ook geactiveerd voor contactloos betalen. De nieuwe technologie werkt op Android-telefoons en enkel via near field communication. De nfc-chip in je smartphone maakt een verbinding met het magnetische veld rond de betaalterminal, waarna alle data nodig voor de betaling uitgewisseld worden.

Om af te rekenen, volstaat het om je smartphone langs de betaalterminal te houden. Zwaaien is betalen. Er is geen internetverbinding nodig. Voor kleine bedragen (onder de 25 euro) is de pincode niet meer nodig. Bij bedragen hoger dan 25 euro moet je altijd een pincode ingeven, net als wanneer de opgetelde aankopen het bedrag van 50 euro overschrijden.

Voordeel: de Bancontact-app wordt ondersteund door 20 banken en is beschikbaar voor 99 procent van alle Bancontact-kaarthouders in België. Bovendien lijkt NFC sneller te werken dan de eerder gelanceerde QR-variant van Bancontact waarbij je een QR-code moet scannen én je pincode ingeven.

Nadeel: De contactloze technologie is enkel beschikbaar voor smartphones die een nfc-chip hebben (de meeste) én op het Android-besturingssysteem draaien. Geen iPhones dus, omdat Apple de nfc-chip van al zijn toestellen afschermt (al kan je met QR wel betalen met iPhone en Windows). Het lukt ook niet op alle betaalterminals, ook al ondersteunt intussen meer dan twee derde in België reeds de NFC-technologie.

2. Payconiq van ING

Payconiq was aanvankelijk een initiatief van de bank ING, maar vervolgens sprongen ook KBC en Belfius mee op de kar. De transactie verloopt volledig tussen de smartphone van de klant en de pc van de handelaar. Vooral in kleinhandelszaken zoals bakkers, frituren, modewinkels en bloemisten doet Payconiq het goed, terwijl het betalingssysteem nog maar van vorig jaar bestaat. Klanten kunnen betalen door het scannen van een QR-code of een directe link naar de app.

Voordeel: Handelaars hebben geen betaalterminal meer nodig. Daarmee vallen dus ook de kosten voor het gebruik van zo’n terminal weg.
Nadeel: Het systeem is momenteel enkel bestemd voor bankklanten van ING, KBC en Belfius.

3. Android Pay van BNP

Bancontact was enkele dagen geleden niet de eerste met een nfc-aankondiging. BNP Paribas Fortis  lanceerde een half jaar geleden namelijk al Android Pay in ons land. Daarmee kunnen gebruikers van een Android-smartphone ook via de nfc-technologie contactloos betalen in de winkels die een terminal hebben met nfc. Door Android Pay besloot BNP het Payconiq-project even links te laten liggen. KBC doet op zijn beurt dan weer wel mee met Android Pay van BNP.

Voordeel: gebruik van nfc
Nadeel: Enkel voor klanten van BNP en KBC en enkel voor Android

Meer info op: http://www.computable.be/artikel/achtergrond/mobility/6238409/5594136/mobiel-betalen-kan-jij-nog-volgen.html