Saturday, February 2, 2008

Google is het Netscape van tien jaar geleden




De reden voor de vijandige overname van Yahoo! door Microsoft ligt voor de hand: de opmars van Google stoppen. Het doet een beetje denken aan de tijd toen het bedrijf van Bill Gates midden jaren negentig besliste om alles op internet te zetten en met zijn Internet Explorer te komen aandraven. Toen was Netscape de grote boeman. Vandaag moet Google dus voor de bijl.

Dat de kaarten vandaag helemaal anders liggen dan indertijd, staat buiten kijf. Netscape was ruim tien jaar geleden een traditioneel softwarebedrijf: het verkocht software, een internetbrowser, en installeerde die op pc’s zoals vanouds. Google daarentegen verkoopt echter haast geen software, maar diensten die via internet worden aangeboden: zoekdiensten, Webmail tot zelfs online-applicaties als tekstverwerking en rekenbladen.

Toch is Google vandaag in eerste instantie een uiterst rendabele zoekmachine. Voor de diensten daar rond, moet het voor het bedrijf eigenlijk allemaal nog beginnen. Zelfs op het domein van de vandaag erg hippe Web 2.0-sites, als Facebook en Flickr, lijkt Google zelfs eerder achter de feiten aan te lopen.

Bovenal weet niemand hoe groot Google nog kan worden. Het Amerikaans vakblad Computerworld deed onlangs enkele gewaagde voorspellingen van welke plannen Google binnenkort nog zou aankondigen. Die gingen alle richting uit: van het opstarten tot een televisie- of radiozender, het aanbieden van gratis pc’s, een nieuw sociaal netwerk tot lanceren van een eigen besturingssysteem. De geruchten geven Google soms mythische proporties en maken het moeilijk om het bedrijf goed in te schatten.