Sunday, May 25, 2008

The world needs only five computers

We schrijven november 2006. Greg Papadopoulos, CTO van Sun Microsystems doet op zijn blog een voorspelling: binnen enkele jaren blijven er nog slechts een vijftal computers over, mét bijhorende software, die we allemaal zullen nodig hebben.

Voor alle duidelijkheid: Papadopoulos omschrijft in deze context een computer als een cluster van honderden of duizenden processors en miljoenen harde schijven. Niet het toestel dat u op uw bureau heeft staan. Al zal u met deze pc binnenkort wel regelmatig die vijf overgebleven supercomputers raadplegen. Wie zal die 'vijf' computers aanbieden? De CTO citeerde namen als Google, eBay, Amazon.com, Microsoft, Yahoo, Salesforce.com en dan nog een computer uit Azië die hij zelf omschrijft als ‘the great computer of China’.

In het licht van de huidige hype rond cloud computing was zijn uitspraak behoorlijk to the point. Microsoft gaf recent aan datacenters aan het uitrollen te zijn. Al zijn er nog gegadigden. Zo gaf opslagspecialist EMC onlangs zijn ambities in the cloud te kennen, zo vertelde Vance Vance Checketts, CTO van Mozy (dat onlangs door EMC werd overgenomen) me deze week in Las Vegas tijdens EMC World, waar ik zelf aanwezig was. En zelfs Sun zelf, dat zich oorspronkelijk niet in de lijst van vijf presenteerde, blijkt ambities te hebben in cloud computing.

Over clouds gesproken. Dondere wolken hangen ook over het immer zonnige Vegas. De gok- en entertainmentinndustrie lijdt onder de slechte economie. Toen ik er was, las ik het bericht dat het Tropicana hotel in Chapter 11 zou gaan. Het MGM hotel zag het voorbije jaar zijn omzet met 30 procent dalen.

MMV: ITProfessional.be