Saturday, June 7, 2008

Wat als de reünies zijn opgebruikt?

Vandaag speelt The Police op TW Classic, met in hun voorprogramma Iggy Pop & Stooges, en The Scabs, ook al aan een heropstanding bezig. Soulsister is zo'n andere reünie. De reünie van The Police, het concert waar ikzelf enkele maanden geleden in het Antwerpse Sportpaleis op uitnodiging aanwezig was, af bracht bijna een kwart miljard euro in het laatje, zo las ik onlangs in De Tijd. Meteen de meest succesvolle tournee aller tijden. De groep verdiende vorig jaar minder dan 10 procent aan cd-verkoop.

Zolang er groepen splitten, zitten concertpromotoren er achter aan. De meesten plooien na verloop van tijd en zetten de grootste ruzies opzij voor gemakkelijke cash. Maar sinds een jaar of drie gaat het hard. The Pixies trokken bij hun reünie ironisch genoeg bijvoorbeeld meer volk dan in hun zogenaamde topjaren.

Artiesten hopen met de lucratieve optredens de door internetdownloads teruglopende cd-verkoop te compenseren. En (de intussen al vaak grijsharige) fans willen nog een keer de hits uit hun jeugd horen. Dat dergelijke optredens een veredelde 'greatest hits' concertje zijn, wordt al snel vergeten. En wat ik me vooral afvraag: wie zijn de headliners van morgen, als elke oude groep herenigd is en de reünies zijn opgebruikt?