Thursday, September 18, 2008

Het lijk had (on)gelijkVorige woensdag was ik in Turijn voor een persdag van BT. Ongeveer 200 meter voor het hotel was de kathedraal met wereldberoemde Lijkwade van Turijn. Het is een linnen kleed waarop vaag een beeld van een man te zien is met verwondingen aan de zichtbare hand zoals zouden kunnen ontstaan bij een kruisiging. Volgens sommige christenen, die er die woensdag ook heel erg hevig stonden te bidden, is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven.

Zelf heb ik altijd al gevonden dat de Lijkwade een hoog Da Vinci Code-gehalte heeft. Al heeft het misschien zelfs meer iets van het monster van Loch Ness. Ik geloof er dus geen snars van, al blijft het wel een leuk verhaal. Ik ben dan ook even een kijkje gaan nemen, en zoals vaker in het leven, is het verhaal boeiender dan de realiteit van het kleed (eigenlijk zelfs een kopie) dat daar in die kathedraal hing. Getuige daarvan zijn de talloze samenzwerings-websites die op internet over de Lijkwade de ronde doen.

Het officiƫle standpunt van de Katholieke kerk is dat het om een vervalsing gaat, al somt de folder - die in zes talen ter beschikking wordt gesteld - wel alle argumenten op waarom het echt wel om Jezus zou gaan. Kwestie van de mythe toch zoveel mogelijk in stand te houden, net als de souvenir-shop aan de ingang.