Monday, March 16, 2009

Mediatycoon uit Vlaanderen

De Nederlandse uitgeverij PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, AD en de Volkskrant, komt in handen van het Vlaamse de Persgroep. Het bedrijf van topman Christian Van Thillo neemt voor 100 miljoen euro een belang van 51 procent in de Nederlandse uitgeverij.

De deal heeft misschien zelfs meer impact dan de overname van ABN Amro door Fortis indertijd. Nederland heeft bijvoorbeeld veel meer een krantencultuur dan Vlaanderen. En net als ABN zijn de Volkskrant en NRC nationale merken.

Dat de Persgroep het toch kon bewerkstelligen heeft alles te maken met het grillige parcours dat PCM al had afgelegd, en daarvoor reeds werd besproken in het boek 'Help!, we worden overgenomen' door voormalig NRC-journalist Jeroen Wester

Wester schreef zijn boek over wanpraktijken van investeerders ook op basis van zijn eigen ervaringen. NRC Handelsblad, de krant waar hij zelf voor werkte, kwam via moederbedrijf en uitgever PCM, terecht onder de Britse investeerder Apax. Door een ingenieuze financieringsconstructie vormde Apax een jarenlang opgebouwd eigen vermogen meteen om in een schuldenberg. Het is met het geld van de Persgroep dat de puinhoop zal moeten worden opgeruimd.

De overname van Apax ging overigens de geschiedenis in voor 700 miljoen euro, maar ‘financiĆ«le acrobatiek’ kon bewerkstelligen dat Apax slechts 140 miljoen euro betaalde om de baas te worden. Van dat bedrag bestond 139 miljoen uit een lening die PCM bij Apax afsloot en het bedrijf het overnamebedrag dus nagenoeg helemaal aan zijn ‘koper’ leende.

‘Het is als de toerist die de ober gaat bedanken voor de vingerhoed met borrelnootjes die daarna tegen een woekertarief in rekening wordt gebracht’, vergeleek Wester toen. Vermoedelijk hebben de Nederlanders nu wel meer vertrouwen in Van Thillo.