Thursday, December 24, 2009

Het beste (en slechtste) aller tijden



Computergebruikers hebben het meest baat gehad bij de oprichting van Google. Windows Vista zorgde daarentegen voor de meeste grijze haren. Dat blijkt uit een enquête van Smart Business Strategies, naar aanleiding van het honderste nummer van het blad. Een overzicht van de toppers en flops. Zowel De Standaarc als Radio 1 besteden vandaag aandacht aan onze enquête.

Beste technologie aller tijden

1. Googles zoekmachine
Met grote voorsprong op één: Google. Zestien procent van de deelnemers aan onze enquête denkt er zo over. Larry Page en Sergey Brin verbeterden de technologie om internet te doorzoeken en veroverden er het web mee. De zoekmachine bestaat nu elf jaar en met een marktaandeel van 96% van alle zoekopdrachten in België, is ze niet meer weg te denken.

2. Microsoft Office
Hoewel concurrent Openoffice.org zijn best doet, blijft de universele kantoorsoftware Microsoft Office. Het .doc-formaat is bij vele bedrijven de facto en de handigheid van Excel-sheets zorgt ervoor dat cijferaars aller landen zich ermee blijven uitleven, ook al is er gespecialiseerde software voorhanden.

3. De computermuis
Begin jaren zestig uitgevonden door Stanford-hoogleraar Douglas Engelbart, en met hulp van het legendarische Xerox PARC commercieel doorgebroken. We zijn nu zevenenveertig jaar verder en men heeft nog geen betere manier gevonden om een computer te bedienen.

Verder in de lijst staat Wifi en ook de IBM Personal Computer, mijn persoonlijke favoriet.

Slechtste technologie aller tijden

1. Windows Vista
Na een grootse marketingcampagne volgde voor Microsoft ook meteen een nooit geziene marketingflop. Hoewel het besturingssysteem technisch beter was dan, pakweg, Windows ME, kreeg het vooral kritiek voor zijn beveiligingssysteem UAC en voor de hoge systeemeisen die het pakket aan computers stelt.

2. Second Life
Zelden is een virtuele wereld zo gehypet. Grote bedrijven als IBM telden echt geld neer om een virtueel eiland te kopen waarmee ze zich konden profileren. Als je het echter zelf probeerde, bleek de spelwereld bijna leeg te zijn.

3. DRM
Digital Rights Management benoemt een aantal technieken die uitgevers gebruiken om hun software, films en muziek te beschermen tegen piraterij. DRM oogst veel kritiek omdat het vooral lijkt dat de legale gebruikers afgestraft worden, omdat ze extra stappen moeten ondernemen om hun aankopen te gebruiken. De meeste technieken lijken ook niet meteen illegale kopieën tegen te houden.

Verder in de lisjt stonden Clippy, de hemeltergende en zelden echt behulpzame paperclip. Verder ook WAP of Wireless Application Protocol, een van de manieren om internetdiensten aan te bieden op mobiele telefoons. Mijn keuze in deze lijst was Multidata, software die de therapie en bestralingsafspraken regelde van kankerpatiënten. Door foutjes in de software kreeg een tiental patiënten een overdosis straling en werden ze voortijdig de dood ingejaagd.

U kan de volledige list van de beste technologieën terugvinden op ZDNet. Net als de lijst met de slechtste technologieën.