Friday, January 1, 2010

Het beste uit 2009Nu we toch met lijstjes bezig zijn, doen we er nog eentje bij. En wel van de top vijf van het afgelopen jaar in (business) technologie.

1.) Smartphone (Oftewel: apps & touch)

Het aantal toepassingen dat bedrijven gebruiken op de smartphone neemt toe, net als het aantal gebruikers zelf. Eén op drie laat zijn werknemers al mobiel e-mailen. En met de nieuwe generatie smartphones (met aanraaktoetsen) èn met de vele apps (de App store van iPhone als vlaggenschip en de komst van de Google Phone) staan we nog maar aan het begin.

2.) Netbook (oftewel: mini-laptop)

Was de witte raaf in de pc-markt, en de markt voor laptops in het bijzonder. Toestellen zijn erg gegeerd bij studenten, maar ook bij zakenlui die vaak op stap zijn.

3.) Twitter (oftewel: volgen en gevolgd worden)

Facebook is so 2008. In 2009 draaide alles om Twitter: van de vliegtuigramp op Schiphol, het oproer in Iran tot de laatste nieuwtjes van het crisisfront. Twitter speelde een vooraanstaande rol.

4.) Drupal (oftewel open source WCM))

Obama viel ervoor. Net als eerder al Hillary Clinton, de Nasa, Sony, BBC en Britney Sprears. Allemaal lieten ze hun website op Drupal baseren, software van Belgische makelij. Hiermee is Drupal tegelijk een doorbraak voor open source software, in dit geval voor Web Content Management of WCM.

5.) Google Wave (oftwel e-mail+IM+DM)

Naar mijn mening de meest innovatieve technologie uit de lijst. Google Wave combineert e-mail met instant messaging en realtime collaboration met een snuifje document management. Communicatie alsof e-mail nooit is uitgevonden. Potentieel is er zeker, maar Google Wave is ook nogal verwarrend. Zeker voor beginners.

Vallen net uit de boot van de top vijf: Microsoft Sharepoint (en het portaal in zijn geheel), deduplicatie en Windows 7. Het onvermijdelijke ‘cloud computing’ zit vervat in de diverse producten.