Sunday, October 3, 2010

The Social Netwerk

Facebook-film 'The Social Network' opent goed in VS. De film gaat over een vriendengroep van onhandige computernerds, die op 4 februari 2004 in een studentenkamer op Harvard de website The facebook op het net brengen. Zes jaar later is Facebook, na Google, de populairste site van het universum en vinden de vrienden mekaar in rechtbanken in het gezelschap van hun advocaten.

De Amerikaanse critici zijn enthousiast en de film heeft een ingebouwde fanschare: de half miljard inwoners van Facebook die wellicht nieuwsgierig zijn naar het karakter van hun burgemeester. In het Facebook-hoofdkwartier in Palo Alto vinden ze het succes niet leuk.

The social network opent bijvoorbeeld met Mark Zuckerberg anno 2003, tijdens een rampzalige date met een meisje. Hij snauwt, maakt ruzie en beledigt zijn vriendin Erica Albright zonder dat zelf te merken. Ze maakt het uit met de woorden: ‘Luister, je wordt vast succesvol en rijk. Maar je zult je hele leven denken dat de meisjes je niet willen omdat je een computernerd bent. Uit de grond van mijn hart, dat is niet waar. Ze willen je niet omdat je gewoon een klootzak bent.'

Bron: NRC/Standaard