Sunday, May 17, 2009

Over Facebook, Obama en Vlaamse politici
Meer dan één Belg op de tien heeft een profiel op de vriendensite Facebook. En dus kunnen politici er niet op ontbreken — zeker niet in het licht van de nakende verkiezingen. Ze pronken dan ook op Facebook met een eigen profielpagina, waarin ze hun 'vrienden' op de hoogte houden van hun doen en laten.

Zo leert een kwartiertje surfen dat Yves Leterme vrijdag een bezoekje bracht aan de Matonge-wijk in Elsene en afgelopen weekend 'nog een beetje ging lezen voor speeches volgende week.' Ook Dirk Van Mechelen, Kathleen Van Brempt en Inge Vervotte zijn vrij actief. Die laatste heeft zelfs van alle Vlaamse politici het hoogste aantal Facebook-vrienden: iets meer dan 4.000. Een behoorlijk aantal, maar natuurlijk klein bier met de 134.000 voorkeurstemmen die Vervotte twee jaar geleden in de kieskring Antwerpen behaalde.

Echt bepalend voor het resultaat zullen sites als Facebook dan ook niet worden. Maar ze kunnen politici wel helpen om mensen aan hen te binden. Net zoals Barack Obama vorig jaar al deed. Voor Belgische politici zijn vriendensites als Facebook vooral een erg geschikt platform om sympathisanten te mobiliseren ('wie wil er nog een affiche?') en ze op de hoogte te houden van de campagne ('foto's marktbezoek Bart Somers in Nijlen').

Daarnaast geven politici op Facebook ook af en toe hun mening over de actualiteit, zoals bijvoorbeeld de minder bekende Groen-politica Inge Jooris (zesde opvolger Europa) die het op haar Facebook-pagina opneemt voor Tom Boonen. Voor minder bekende politici is Facebook een belangrijk communicatiemiddel: ze kunnen dan ook op minder aandacht rekenen in de traditionele media en hebben doorgaans een kleinere achterban.

Ten slotte zijn er ook nog heel wat politici die het medium links laten liggen. En dan gaat het niet alleen over de generatie Louis Tobback. Ook lijsttrekkers als Caroline Gennez, Filip Dewinter, Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker laten Facebook voor wat het is. Althans wat hun eigen inbreng betreft. Want 'de Humor van Bart De Wever'-fangroep heeft intussen wel al 47.000 leden. Daarmee klopt hij zelfs Facebook-groepen als 'Caroline Gennez is Sexy' (76 leden) en 'Hou Caroline Gennez van de TV' (297 leden). Of hoe elke politicus op gezette tijden best een bezoekje brengt aan Facebook.

Uit De Standaard van vandaag