Wednesday, September 9, 2009

4Chan op Terzake

De website 4chan.org is vooral berucht bij bloggers. Ik omschrijf de site beleefd als entertainmentsite, maar eigenlijk is het een zootje van posts, opinies, video's, foto's vaak van bedenkelijk alooi. De site is ook een gigantische warboel. Een kat vindt er zijn jongen niet in terug.

Het was op die site dat iemand een tijd geleden een bericht achter liet. De auteur dreigde een bloedbad aan te richten op de datum 09-09-09. De post die in januari gepost werd op de website luidde: "293 days to go until I strike at KTA Lyceum Mechelen, watch the news.

De politie ging vandaag tot actie over. Hierbij werden meer dan driehonderd agenten en een helikopter ingezet, maar uiteindelijk bleek er sprake van loos alarm. „Ofwel ging het om een totaal onverantwoorde grap, ofwel zijn we erin geslaagd om een drama zoals in het Amerikaanse Columbine te verhinderen”, aldus de Mechelse burgemeester.

Ik mocht vandaag op Terzake de site, de zoektoch naar de dager en de (vermeende) anonimiteit op internet komen toelichten. Want het is natuurlijk wel vergekomen als één bericht op een site, ergens op de miljarden pagina's op internet, een gigantische politiemacht op de been brengt. Een post in de 4chan wirwar als de digitale variant van de aloude bommelding via de telefooncel. U denkt dus best maar twee keer na vooraleer u iets online zet.