Thursday, January 14, 2010

Kleine lettertjes negeren, kan zware gevolgen hebben


Klikt u op websites ook altijd zonder verpinken het vakje 'Ja, ik ga akkoord met de voorwaarden' aan, zonder dat u beseft waarmee u zich verbindt? Toch opletten in het vervolg, want voor u het weet, moet u de hond uitlaten, auto’s wassen, het gras maaien en ten allen tijde vlechtjes dragen. Echt gebeurd.

Het verhaal begint bij een website waar gebruikers werden uitnodigd om hun foto te uploaden in een digitale wenskaart waarbij u uiteindelijk als kerstman zou verschijnen. Zo vinkt u zonder nadenken het vakje 'Ja, ik ga akkoord met de voorwaarden' aan, zodat u snel de foto kan zien. Maar uiteindelijk blijkt u zich te hebben verbonden voor drie keer per dag het uitlaten van de hond, groentesoep maken of het opdraven als buitenwipper in een hardrockcafé.

Dit alles hing duizenden Vlamingen eind december boven het hoofd. Gelukkig ging het hier slechts om een sensibiliseringscampagne, en een erg geslaagde, van de Orde van Vlaamse Balies. Aan hun eindejaarsactie deden in vijf dagen tijd ruim 24.000 Belgen ongemerkt deelnamen. Maar slechts een kwart van hen klikten op de algemene voorwaarden en kleine lettertjes.