Friday, December 28, 2007

Dolfijnen troeven beursexperts afEen groep dolfijnen van het Dolfinarium in Harderwijk heeft met zijn 'beurstips' voor afgelopen jaar een vijftal duurbetaalde beursexperts verslagen. Dolfijnen zijn dus niet alleen schattige dieren, maar blijkbaar hebben ze ook verstand van aandelen, zo lees ik vandaag in De Tijd

Het ging om een experiment van de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad en Nova, de actualiteitenrubriek van de Nederlandse televisieomroep. Zowel de experts als de dolfijnen stelden een top vijf samen van aandelen, die naar verwachting in 2007 de grootste beursrendementen zouden halen. De analisten waren onder meer van ABN Amro, ING, Van Lanschot, Rabo en Robeco.

De dolfijnen, die uit een ballenbak in het zwembad willekeurig vijf ballen van bedrijven kozen, haalden een mooi rendement van ruim 27 procent. De dieren scoorden vooral met de keuze van ABN Amro en TomTom, twee aandelen die door overnames de hoogte in schoten. Die bereikten namelijk een rendement van respectievelijk 57 en 62 procent. Geen van de analisten had bijvoorbeeld ABN Amro in de top vijf. Dus ook niet de analisten van ABN Amro zelf.

Volgend jaar nemen analisten het opnieuw op tegen de dolfijnen. Benieuwd of de lieve diertjes dan even sterk uit de strijd zullen komen. Want 'rendemenenten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst', zo lezen we altijd in de kleine lettertjes. Dat is in het dolfinarium in Harderwijk niet anders.

De beursexperts zijn uiteraard uit op revanche en wijten de overwinning van de dolfijnen aan 'toeval'. Kan best zijn, maar vertelde men ons vroeger niet altijd dat toeval niet bestaat?